FMT, un brand pentru Pitești- O jumătate de veac de învățământ superior tehnic
FMT, un brand pentru Pitești- O jumătate de veac de învățământ superior tehnic

FMT, un brand pentru Pitești- O jumătate de veac de învățământ superior tehnic

5 iunie, 2019, Sala Rectoratului Universității din Pitești la cota unei jumătăți de secol de tradiție a învățământului superior tehnic!

După decretarea înființări  Uzinei de autoturisme de la Colibași din 1966, învățământul tehnic din Pitești a cunoscut o amplă dezvoltare în toate treptele, de la învățământul profesional și liceal, până la învățământul universitar. În 1969 a luat ființă Institutul de Subingineri, sub patronajul Institutului Politehnic București. Apărea astfel prima facultate de învățământ tehnic.

Dascălii Hara, Turbatu, Pandrea, Vucu… sunt mărturii vii, azi, ai plămădelii învățământului tehnic superior de la Pitești-germeni ai unui ferment producător de valoare!

Lor, li s-au adăugat la scurtă vreme, mai mulți ingineri valoroși, șefi de promoții. Printre aceștia, s-au numărat nume ca Tabacu, Abrudeanu, Ungureanu, cu care istoria rămâne vie până în zilele noastre! Profesorul Ion Tabacu, fost decan și prorector, azi conducător de școală doctorală, impresionează prin longevitatea activității sale universitare.

Regretatul Gheorghe Poțincu, prodecan, decan și rector, reprezintă unul dintre cele mai importante nume legate de învățământul superior de la Pitești, acesta ocupând pentru o perioadă considerabilă și funcția de director general al Centralei Industriale de Autoturisme Pitești (CIAP). 

Începând cu anul 1977, sunt pregătiți atât subingineri cât și ingineri în cadrul Facultății de Învățământ tehnic din cadrul Institutului de învățământ Superior Pitești (IIS). Valoarea învățământului este confirmtă de pozițiile de management pe care le ocupă absolvenții de aici, în Uzina Dacia!

Numele de azi, Facultatea de Mecanică și Tehnologie a fost primit în 1998, în cadrul Universității din Pitești.  Performanțele acestei facultăți, cotată cu grad maxim de încredere, sunt datorate unui corp profesoral de excepție, unde s-a menținut tradiția selecției pe criterii de competențe reale, caz destul de rar întâlnit în ultimii 20-30 ani, în general, prin învățământul superior din România… Legătura cu uzina de autoturisme de la Mioveni a fost posibilă datorită creșterii standardelor învățământului la nivelul cerințelor constructorului francez Renault!

La evenimentul organizat cu ocazia sărbătoririi unei jumătăți de veac de funcționare, în sala mare de protocol de la rectorat, conducerea actuală a facultăți în frunte cu decanul Alin Rizea, a adunat, pe lângă profesori, oficiali locali, studenți și absolvenți, o serie importantă de manageri ai unor societăți industriale de prestigiu din România.

Prezența în prezidiu a directorului general Christophe Dridi, de la Uzina Dacia/ Groupe Renault România, a onorat gazda, certificând totodată recunoașterea din partea prestigiosului constructor. Totodată, prezența doamnei Camelia Văduva, șef departament Resurse Umane, a fost remarcabilă!

Șirul luărilor de cuvânt părea interminabil, dar, în mod fascinant, prezența a rămas neclintită și evident neplictisită, vreme de patru ore în cap!

În pofida acestui maraton al discuțiilor, au rămas ”nevorbiți” zeci și zeci de personalități prezente la eveniment, care ar fi avut lucruri foarte interesante de expus! L-aș cita pe acest subiect pe reputatul profesor, universitar de înaltă clasă academică, Mircea Oprean, un apropiat al Facultății de la Pitești și un cunoscător, în detaliile cele mai delicate, al fenomenului industrial DACIA, la ale cărei origini s-a aflat, place sau nu… Nicolae Ceaușescu!

Apoi, aș mai aminti că în sală s-a aflat și un fost student, fost profesor și prodecan, actual profesor în retragere! E vorba despre Valentin Rizea, ”sudentul profesor” (A urmat ingineria după ce absolvise matematica… ), un munte de omenie, sensibil, elegant, și cu o modestie greu de suportat… El a tăcut, în numele tutor celor care n-au vorbit… ca să mă exprim metaforic!

L-am auzit pe legendarul deja, profesorul Vasile Hara afirmând că studentul lui preferat a fost profesorul de azi Adrian Clenci, director de departament, președinte SIAR, universitar de clasă internațională!

Închei felicitându-i pe organizatorii evenimentului, adăugând nume necitate încă :  Daniel Anghel, director de departament și Daniela Monica Iordache, prodecan, alături de un nume pe care îl repet, Alin Rizea, decanul de semicentenar!

 Nicolae Badiu