Un pic de răcoare, de stins jarul din carul de foc al Sfântului Ilie…
Legenda Sfântului Ilie este de un dramatism unic. El și-ar fi ucis părinții la îndemnul diavolului de care era stăpânit. S-a eliberat prin puterea lui Dumnezeu la care a apelat prin rugăciuni puternice, apoi s-a urcat într-un car de foc cu care îl vânează pe satana pentru a se răzbuna, trosnind din bici în stânga și în dreapta. Se spune că dacă Sfântul Ilie ar ști exact când este ziua lui, ar face prăpăd, datorită furiei cu care îl caută pe diavol pentru răzbunare! De-aia, tunetele, fulgerele și ploile din jurul datei de 20 iulile fac atât de multe pagube…
Câmpulungenii îl au ca Sfânt protector pe Ilie! Ca un făcut, ei au împrumutat comportamentul acestui Sfânt! Sunt extrem de iuți la fire, aprigi la mânie și mereu nemulțumiți, parcă într-o căutare efemeră, aiurea… , trosnind din bici exact ca Ilie din carul lui de foc. Păcatul lui Ilie este de acum bine cunoscut. dar prin pocăință și credință maximă a obținut înțelegerea și iertarea lui Dumnezeu, potrivit legendei!
Ce se întâmplă însă cu ai noștri câmpulungeni?! Ei au moștenit ceva din ADN ul alambicat al militarilor syrieni din legiunile romane cantonate la Jidova sub împăratul roman Septimius Severus. În gena musceleanului sunt urme de persani ahemenizi, de fenicieni, de greci, de armeni și de evrei vorbitori de aramaică… Personalitatea câmpulungeanului trebuie explicată și prin experianța traiului la granița cu Transilvania!
Au trecut veacuri și veacuri peste această urbe încărcate de o istorie unică! Aici e clar că a descălecat Negru Vodă, întemeietorul de țară! Muscelele, Râul Tîrgului, apa și soarele care strălucește mai mult ca oriunde în Europa, sunt factori naturali esențiali în determinarea temperamentului de câmpulungean. Procentul de genialitate este mare, dar deopotrivă, mediocritatea este o realitate…
În ultima sută de ani, orașul a stat anchilozat într-o atmosferă de „dolce far niente” (Italienii emigranți ai secolului 19 erau ca la ei acasă aici!) sau mai pe românește, un fel de „trai nenică”, în jurul unui grătărel, o baterie de vin și nelipsiții lăutari. Dramaturgul Tudor Mușatescu descrie impecabil orașul în capodopera sa TITANIC VALS. El cunoștea în detaliu spiritul muscelean- Era fiului celui care a fost primar, prefect și deputat de Câmpulung/Muscel.
Dacă în perioada interbelică, spiritul bonom era blazonul orașului, în era socialistă, orașul a cunoscut o industrializare fără precedent, nivelul de trai a crescut, iar liniștea a sporit, dar poluarea a stricat aerul fostei stațiuni climaterice, iar populația a început să se eterogenizeze prin afluența de muncitori angajați în fabricile și uzinele nou construite. Uzina ARO devine un fanion al industrie auto din Balcani! Se manifestă constant un spirit de frondă împotriva noilor veniți, nelipsind accentele de xenofobie. Dacă la sfârșitul secolului 20, în oraș erau doar câteva familii de țigani, urmași ai robilor de la curtea lui Basarab, secolul 21 debutează cu o invazie de țigani, orașul căpătând o culoare demografică nouă, fără precedent… Fenomenul este dificil de explicat, dar cu certitudine putem vorbi despre un avânt al sărăciei în zonă.
Câmpulungenii își închid aproape singuri fiecare fabrică, culminând cu Uzina ARO, unde revoltele sindicale au atins cote dramatice. În final, chiar sindicatul este cel care cere declararea stării de faliment! Fosta Uzină devine un imens depozit de diverse deșeuri sub privirile nepăsătoare dar mai ales neputincioase ale edililor locali!
Primarii de după 1990 sunt schimbați de la un mandat la altul… Nemulțumirea cetățenilor este constantă ! Schimbarea primarilor culminează cu alegerea unui primar venit dintr-o zonă transilvăneană, o vedetă TV de divertisment și știri! FEMEIE! (Premieră istorică!).
Alegerea doamnei Elena Valerica Lăsconi primar, cu un nume de scenă: „Elena Lasconi”, probează apetitul cetățenilor pentru imagine și divertisment, adică exact ceea ce le oferă azi doamna primar!
Câmpulungenii nu se dezmint, totuși, generând deja o opoziție feroce primarului ales cu un vot covârșitor! Se formează tabere, grupuri de contestatari ai primarului ales! Eu unul am fost un opozant al doamnei Lasconi în timpul campaniei, mai ales pentru modul scandalos în care îl ataca pe fostul primar Liviu Țîroiu. Acum nu mai am absolut nimic de împărțit cu doamna primar. Ba, chiar aș pune umărul să o ajut cu ceva, dacă ar avea nevoie! E primar ales, GATA! Trebuie lăsată să-și construiască mandatul și abia la sfârșit poate fi judecată!
Îmi place, nu-mi place Lasconi, ea este PRIMARUL ALES!
Acesta este de fapt mesajul meu pentru câmpulungeni! Elena Lasconi este primarul în funcție, ALES și trebuie respectat până la capăt! Chiar nu poate fi depășită starea de continuă hărțuire, de haos, de revolte vecine cu anarhia?! În fine, dacă recitiți cu atenție scurtul istoric rezumat de mine aici, găsim probabil explicații comportamentului muscelean, dar asta nu este o scuză! Evoluția trebuie să PRIMEZE! Eu cred că se poate!
Succes musceleni!
Fie ca Sfântul Ilie să vă lumineze din carul lui de foc, pocăiți-vă ca el, iar Elena Lasconi să vă ofere ceea ce ați dorit!
Nicolae Badiu,
Un câmpulungean nostalgic, nevindecat de muscele, Râu și soare…