Merg pe mâna lui Lasconi, pentru că iubesc Câmpulungul!
Merg pe mâna lui Lasconi, pentru că iubesc Câmpulungul!

Merg pe mâna lui Lasconi, pentru că iubesc Câmpulungul!

Fixațiile politice, frica de schimbare, prejudecățile… ne tulbură mințile, pierdem logica și ni se instalează o stare de disconfort mental, de furie nejustificată, totul artificial, fără sens, undeva în

absurd.

Elena Lasconi are atuul intuiției feminine și al creativității! Va face istorie la Câmpulung!

Câmpulungenii, acești români din colțul ăsta de puritate, așezat între muscele vesele, de-a lungul unui râu de munte, sub un cer cu un soare strălucitor, mai strălucitor decât oriunde, sunt botezați într-un soi de radioactivitate cosmică unică! Ei știu ce fac, ei au un geniu creator special, dar sunt dificil de înțeles, sunt sofisticați… dar sunt frumoși și voioși!

Ei bine, câmpulungenii și-au ales mereu primari deștepți, care i-au reprezentat bine și foarte bine, dar orașul este împovărat nu numai de istorie ci și de o vechime propriu zisă… problemele de rezolvat sunt fără număr! Și de-aia, câmpulungenii au cam vrut mereu schimbare, pentru că ei trăiesc prin ființa lor într-o dinamicitate specială! I-am cunoscut personal pe primarii Oancea, Buta, Bălan, Andrei, Țîroiu. Unul și-unul, inteligenți, muncitori, iubitori de oraș, dar câmpulungenii nu au fost mulțumiți… E firesc, tocmai am explicat de ce – spiritul perfecționist al musceleanului este foarte greu de împăcat, probabil imposibil.

Anul trecut, după o campanie electorală urâtă, adică absolut normală, c-așa-i în politică peste tot în lume, câmpulungenii au făcut o alegere interesantă! Personal, marcat emoțional de agresivitatea limbajului din campanie, pe fondul în care am fost și am rămas atașat de inginerul Liviu Țîroiu, ca om, nu mi-a picat deloc bine alegerea lui Lasconi și recunosc că am fost dezamăgit în primă instanță. Dar am reflectat (Militez pentru elasticitatea minții!). Ce trebuia să facă Lasconi în campanie?! Să-l invite pe Țîroiu la un menuet în Grădina merci, să-i ducă flori și să-i mulțumească pentru că vrea să-i blocheze calea spre fotoliul de primar?!… Deh… când intri în politică, nu mai mănânci din farfurie câteodată… ci dintr-o albie de porci..  cum ar veni treaba… Eu, fire mai sensibilă, n-aș putea trece de la farfurie la albie… dar am reușit, iată, să înțeleg fenomenul.  Se porcăiesc contracandidații peste tot, iar americanii sunt cel mai mare exemplu.

Rămân cu aceleași bune aprecieri față de toți foștii primari, și am același respect pentru Țîroiu, un fost primar foarte capabil, dar care a prins o conjunctură mai puțin favorabilă din karma sa.

Cine e Lasconi?!  O femeie extrem de energică, cu o voință rar întâlnită! Femeia este evident specială. Poartă un nume de scenă, la care nu a umblat decât pe diacritice puțin. Vedetele au acest drept! Violența verbală cu care a parcurs bătălia electorală face parte dintr-un arsenal clasic, am spus, normal… Nu înseamnă că asta o și reprezintă. Deformația ei profesională nu o avantajează mereu în sensul că prezentatorii de știri sunt obligați să abordeze o morgă specială, cu grimase, rostiri și zâmbete la șablon. De aici i se trage inconvenientul prin care este etichetată drept o femeie falsă! Eu vă spun că nu e falsă! Dacă o prinzi naturală, fără machiaj, metaforic vorbind, descoperi multă căldură și o pornire sufletească exemplară!

Elena Lasconi chiar vrea să facă istorie la Câmpulung și pentru asta își asumă riscuri enorme! Reabilitarea centrului cu bulevard cu tot reprezintă o lucrare epocală! Proiectul demarat de Liviu Țîroiu este excepțional dar ideile cu care a venit Lasconi depășesc viziunea inițială și dacă va fi pus în practică, orașul va străluci cum nu vă imaginați. Păienjenișul birocrației administrative a frânat această lucrare extraordinară, dar dacă Lasconi va răzbate, atunci vă spun că veți propune cu toții să i se facă o statuie la intrarea în Grădina merci!

Închei, atrăgându-vă atenția că  Elena Lasconi a reușit să curețe cartierele de blocuri de acele garaje suburbane…  a identificat foarte corect maghernițele de pe alele devenite coclauri din oraș… A reușit să aducă în oraș cântec, joc și artă de calitate, conectând trăirile câmpulungenilor la vibrații frumoase!

Opozanții ei sunt, bieții de ei, niște frustrați, care nu iubesc orașul ci se iubesc doar pe ei! Un primar odată ales trebuie înconjurat de iubire, de susținere necondiționată și trebuie să i se acorde încredere cu un cec în alb, orice-ar fi!

Față de ceilalți primari, Elena Lasconi are plusul feminin de intuiție, ambiția feroce și o creativitate fără precedent! Merg pe mâna lui Lasconi, pentru că iubesc Câmpulungul!

 

Nicolae Badiu,

câmpulungean nevindecat…