Oncologii și pacienții lor beneficiază de un Centru de radioterapie la Pitești!
Oncologii și pacienții lor beneficiază de un Centru de radioterapie la Pitești!

Oncologii și pacienții lor beneficiază de un Centru de radioterapie la Pitești!


Medicina prelungește viața omului!

Omul, această ființă, cu biologic perisabil, are nevoie de medicină, pentru mai multe zile, pentru mai mult confort și pentru mai multă forță de creație, pe Pământ, în drumul său spre alte stări, dincolo de materie. Fără această știință magică-medicina- omul ar avea o ședere întru ființă, mult redusă pe Pământ.

Odată cu evoluția medicinei a crescut și speranța de viață a omului. Ori cât de mult ne-am văicări față de alimentele chimicalizate, față de poluare și față de stresul la care suntem supuși, noi oamenii trăim mult mai mult decât odinioară! Doctorii, acești sfinți de printre noi, sunt cei care, fie prin industria farmaceutică (Nedreptățită cu acuze generalizate…), fie prin mijloacele de asistență și îngrijire medicală administrate de ei, ne prelungesc viața mult, uneori atât de mult încât abia putem să ducem…dar asta e o altă problemă.

Centru nou și modern de radioterapie

La Pitești, niște oameni de mare omenie, carevasăzică înzestrați cu bun simț, iubitori de semeni și nu de arginți…au inițiat o investiție într-un domeniu medical de mare actualitate. La Spitalul cu nume de mare sfânt, NICOLAE, din Pitești, omul de afaceri Nicolae Frățilă împreună cu dr.Osman Fidan, o distinsă doctoriță, inimoasă și profesionistă deopotrivă, au pus în funcțiune un Centru medical de Radio Terapie pentru tratamentele oncologice. Nu exista așa ceva în tot sudul țării! Bolnavii erau obligați să meargă la București, să stea la cozi infernale, cu timpi imenși de așteptare. De acest Centru de Terapie beneficiază bolnavii de pe o rază mare din sudul Munteniei. Oncologii își pot trimite acum pacienții la Pitești, la Spitalul Sfântul Nicolae, pentru a beneficia de radioterapie de ultimă generație, extrem de utilă, imperativ necesară în multe afecțiuni, cu rezultate bune și foarte bune. Radioterapia este salvatoare de vieți!

Tot în Pitești, în mod fericit, funcționează un spital județean de oncologie nou, modern, bine dotat, dar lipsea un centru de radioterapie! Iată că mediul privat a venit în întâmpinarea rezolvării acestei probleme! O conlucrare pe principii de profesionalism, bun simț și inteligență, dintre Spitalul județean de oncologie și Centrul de Radioterapie de la Spitalul Sfântul Nicolae din Pitești, reprezintă o ecuație salvatoare de vieți!

La Conferința medicală organizată de curând de către conducerea administrativă și medicală a Spitalului Sf. Nicolae la Pitești, au participat câteva zeci de medici specialiști, fizioterapeuți și fizicieni, în plus find remarcabilă prezența Arhiepiscopului Calinic, cunoscut cărturar, teolog, cu alese calități de psihoterapeut-spiritual! O Conferință de anvergură internațională!

Intervenție stupefiantă a Consiliului Județean!

Am fost și eu la Conferință, invitat ca publicist, om de opinie…și m-am bucurat de tot ce am auzit, văzut și simțit, mai puțin de intervenția reprezentatului Consiliului Județean! Un doctor tânăr, oficial al Consiliului Județean Argeș, s-a adresat scurt, sec și de o manieră stupefiantă, afirmând că Spitalul Județean de oncologie va dezvolta în curând propriul Centru de Radioterapie! Și punct! Trec peste faptul că ”în curând”, când e vorba de o instituție de stat poate însemna ani buni sau niciodată…Nu comentez acest aspect, dar am fost șocat să asist la un mod de abordare absolut grosolan și neprincipial punând practic în derizoriu o inițiativă privată medicală de amploare, fără precedent în această zonă! Mă așteptam, înainte de toate, la o apreciere favorabilă din partea Consiliului Județean! Apoi, probabil că dacă s-ar face un calcul elementar, s-ar proba că o altă investiție, de același gen, în același oraș, ar costa mult mai mult statul român, decât un eventual decont a serviciilor de sănătate oferite de Centrul de radioterapie de la Spitalul Sf. Nicolae din Pitești. Un parteneriat public-privat pe acest domeniu de asistență medicală ar fi mult mai eficient, cred eu!

În loc de concluzii

E un fel de ”să moara capra vecinului și să ne cumpărăm noi alta”?! Sau e o inițiativă prin care se promovează un fel de concurență aducătoare de calitate suplimentară?!…Nu prea cred, având în vedere că, de obicei, în domeniul asistenței medicale, orice concurență a Statului cu sectorul privat este neloială… În fine, până una alta ne bucurăm de ceea ce există deja și funcționează impecabil! Iar dacă o fi ca termenul de „în curând” să se materializeze, potrivit înțelesului… nu poate, până la urmă, decât să ne bucure pe toți. Eu am criticat în paragraful anterior gestul anunțului cu pricina făcut într-un moment nepotrivit și cu un ton parcă amenințător…. Altfel, măcar să plouă cu Spitale și Centre Medicale! Doamne ajută!

Nicolae Badiu