PACIENTUL ROMÂN – o specie bizară…
PACIENTUL ROMÂN – o specie bizară…

PACIENTUL ROMÂN – o specie bizară…

Dacă doctorul refuză să primească o eventuală atenție din partea unui pacient, acesta crede că are o boală incurabilă sau că doctorul nu e sigur pe el, că nu l-a diagnosticat corect, ori tratamentul nu e potrivit… Doctorul e suspect, ce să mai… Dacă îi ia atenția, atunci pacientul respectiv urlă pe la colțuri că a dat de un doctor șpăgar și se vaită umflând mult suma din plic ori produsele puse în coșul de dar…

Eu unul, care nu sunt doctor, dar cunosc foarte bine fenomenul, recomand tuturor medicilor să pună mâna pe telefon și să sune imediat la 112, pentru orice tentativă de „atenție”… Îl poate preveni pe pacientul cu pricina, dar, sincer, cred că mulți dintre pacienți de tipul acesta nu merită nici măcar somați! Direct la 112!

Nu am vorbit nimic de cei care ar mai condiționa actul medical. Sincer, nu cred că mai există astfel de medici în România!

Una peste alta, pacientul român, este o specie destul de bizară! Crede că i se cuvine orice. Atunci când e la ananghie pupă și tălpile medicului, dar când e pe picioare se comportă de multe ori fără pic de respect! Mulți dintre ei sunt violenți și extrem de inculți, având așteptări aberante de la medic! Nu respectă tratamentele, iar despre prevenție, aproape că nu se mai poate vorbi. Obezi, fumători, fără a-și face nici măcar un set de analize minime vreodată în viață, cu un regim de viață catastrofal… ajung la ușa medicului cu pretenția de a fi vindecați instant!

Medicul ar trebui să fie protejat de lege exact ca un polițist sau un magistrat. Nu zic că trebuie să poarte arme de apărare, dar orice act de agresiune, fie și verbală, asupra lor, trebuie pedepsit ca ultragiu cu ani grei de pușcărie! Altfel, sistemul medical românesc va intra în colaps!