Hălăi șa… printre paradigme
Hălăi șa… printre paradigme

Hălăi șa… printre paradigme

Lumea asta trăiește în paradigme. Fiecare vede din dreptul lui, diferit față de un altul, același lucru… Este perceput la fel același lucru, sau nu, funcție de reperele la care se raportează diverse grupuri, comunități de oameni. Uite, de exemplu în plan socio-politic, dependenți de Antena 3 și personajele de acolo, au o anumită părere despre partidul lui Dragnea (eu unul nu prea cred că este un partid al românilor…). Părerea anteniștilor nu corespunde, ba chiar se situează diametral opus cu cea a tinerilor care susțin mișcarea #rezist, aceștia având un cu totul alt criteriu de referință, fiind racordați la rețele de socializare pe care circulă fluxuri de informații care dau alte dependențe… Și tot așa, ar putea fi date multe exemple.

Uite, eu nu prea mă dau nici cu unii nici cu alții și până una alta, doar mă mir și reflectez la cât de diferite sunt universurile în care trăiesc oamenii azi pe această planetă. Ia vedeți voi, iubiți semeni, ce vă zic eu acum.


I-auzi una. Avem o prim ministresă simplă și la vorbă și la port, biata femeie nu prea e deloc simpatică și gafele ei de exprimare șochează constant. Bine. Păi prima ministresă Theresa May a Marii Britanii, e mai frumoasă decât Dăncilă a noastră?! E mai organizată și mai convingătoare în discursuri?! Aiurea! În plus, imperiul britanic a ajuns să joace baba-oarba cu brexit-ul față de U.E., consecințele fiind extrem de negative pe termen scurt deja pentru populația Marii Britanii!

I-auzi două. Dragnea este huiduit pentru o presupusă imoralitate, având o parteneră de viață cu vreo trei decenii mai mică. Bine, dar cel care iese în Piața Victoriei și emite doct, fel și fel de ”teze ți antiteze” la adresa personalității lui Dragnea, venerabilul Mihail Șora, are o parteneră de viață cu vreo jumătate de secol mai mică. La el e un obicei mai vechi, pentru că prima lui soție a fost cu peste trei decenii mai mică…

I-auzi trei. Donald Trump, președintele ”statelor” visurilor de veacuri ale românilor, are o parteneră de viață foarte tânără și mai e și sexi extrem-orbitor ( Cărtărescu o visa când era mic?!) pe deasupra… Sau modelul Emmanuel Macron cu Brigitte a lui ar fi probabil mult mai moral?!…

I-auzi patru. Pot continua cu strigături de-astea cât vreți, dar ce sens are?!… Lumea tot nebună rămâne. Așa că, mai bine, hai să ne prindem într-o horă și să încingem un brâuleț ca la Muscel, doi pași săltați la stânga, doi la dreapta… ca să înțelegeți că nimic nu se schimbă, fie că vremea trece, fie că vremea vine…! Să ne veselim, că ieșim mai în câștig… Caragiale asta a făcut. Dar bietul de el… tot în exil a sfârșit.

I-auzi cinci și tot așa, hălăi șa… Lumea e nebună și nici eu nu mă simt prea bine, dar poate voi, dragii mei cititori, veți prinde un pic de veselie în minți și tristețea din inimi va fi mai ușor de dus, după citirea acestui articol.

Nicolae Badiu