Să evităm manipularea spre postumanitate!
Să evităm manipularea spre postumanitate!

Să evităm manipularea spre postumanitate!

Oglinda românului…

Mi se pare mie că trăim un timp nebulos. Numai mie?! Nimic nu ne mai convine… până și albul e negru....!  De ce?!

Manipularea maselor de oameni, reprezintă efectiv o armă! Se câștigă războaie prin instrumente de imagine.. fără a se trage nici măcar un glonț! ! Armele tradiționale, tancurile și mitralierele, sunt mult inferioare tehnicilor de luptă prin manipulare mentală…  Mentalitatea unui popor (a unei comunități) se putea schimba, pe vremuri, doar în sute de ani. O oarecare mulțime de oameni nu putea depăși matricea ei culturală decât în cel puțin o sută de ani… Acum, prin procedee specifice de imagine și comunicare, mentalitatea poate fi schimbată mult mai rapid, mai ales în sensul negativ!

 Acest lucru a devenit posibil prin dezvoltarea extraordinară, fără precedent, a mijloacelor de comunicare, mai ales prin apariția rețelelor de socializare din era digitală. Politicienii folosesc aceste procedee elaborate în laboratoare specializate. Cercetătorii din  domeniul sociologiei și al psihologiei umane descoperă noi și noi metode de manipulare în sensul atingerii scopurilor dorite –dar în defavoarea umanității!

 Imagologia este o profesie nouă (DEX ul românesc nu o definește încă pe deplin…) extrem de complexă. Trăim permanen într-o paradigmă! Vedem, simțim, avem credințe… funcție de ce și cum ni se sugerează, funcție de forța, de eficiența mijloacelor folosite, de metodele de manipulare accesate. O manipulare în rău nu poate fi contra atacată decât printr-o altă manipulare, de acțiune în sens pozitiv!

Manipularea are îndeobște conotație negativă, dar nu este așa! A manipula nu înseamnă doar a unelti ci și a acționa! Ți se spune că ceva alb este negru, uneltindu-se împotriva percepției tale naturale! ! Dar dacă altcineva, de bună credință, profesionist în imagine, vine cu contra argumente, deci acționează atrăgându-ți atenția că albul nu e negru, poți vedea în continuare albul alb – Cu aceleași mijloace de comunicare, dar cu mesaje total diferite, cinstite și mai ales umane!

Chestiunea este să accesăm paradigma în mod corect, în folosul nostru, cu scopul obținerii unui confort mental, cu pace interioară, deci să ne simțim bine, atât noi cât și cei din jurul nostru! Desigur, manipulatorii oferă imagini false, dătătoare de speranțe deșarte. Efectele sunt ca la administrarea unui drog. Când ieși din transa generată de narcotic, vezi realitatea și culmea, începi să nu te mai simți bine în realitate, cauți din nou drogul… Este extrem de complicat să scoți un om manipulat din transa lui, detoxifierea mentală este foarte dificilă, dar nu imposibilă. Cert este că prevenția rămâne soluția cea mai eficientă! Asta înseamnă să fim atenți la informațiile pe care le accesăm, să filtrăm cu rigurozitate toate mesajele lansate, procesându-le inteligent. Fără școală, fără educație, fără îndrumători autorizați, de bună credință, nu putem face acest lucru! De-aia am ajuns la aceast nivel de rătăcire, captivi răului din paradigma zilelor… !

Rețelele de socializare stăpânesc mintea omului și nu invers! Anarhie socială, tulburare mentală, neîncrederea în orice, rătăcirea umană… –  Așa începe să arate societatea de azi, premergătoare unei ere postumane! Dacă ne ne oprim, sfârșitul este inevitabil!

Ni s-a luat școala, ni s-a ascuns învățătura, accesul la educație… în schimbul unor „diplome cumpărate” , iar îndrumătorii de bună credință sunt marginalizați… Mii de ani, omenirea a investit în construirea de școli și universități, cu săli de clase luminoase, cu laboratoare, cu amfiteatre, cu terenuri de sport și grădini recreative, adică locuri în care să se împlinească actul de educație! Acum ni se oferă învățământ online! Virtual și la propriu și la figurat…

Pe fondul acumulării de neîmpliniri apar revoltele. Oamenii devin din ce în ce mai frustrați. Este excat ce vor manipulanții negativi! Un om frustrat va vedea mereu orice lucru în negru, chiar dacă e alb!

Cum am putea să vedem mai degrabă albul / pozitivul și să evităm negrul/ negativul?! Foarte simplu! Trebuie să ne ordonăm dorințele în funcție de posibilitățile noastre de a acționa, în funcție de rezervele noastre, de capacitățile noastre…! Dacă cerem puțin, vom primi întotdeauna mai mult! Să nu ne mai comparăm cu nimeni funcție de venituri, funcție de averi, funcție de poziții sociale și mai ales în funcție de lumea virtuală din online… Să fim noi înșine, fericiți! Dacă ne simțim bine cu ce avem, ce rost are să ne mai uităm peste gardul vecinului sau pe ecranele digitalizate unde frumusețea este prelucrată artificial prin programe IT. Scopul în sine nu este să devenim primii, să fim în top cu orice preț! Să fim pro natură!  

Normal ar fi să dorim să ne fie bine și atât! Pentru asta nu avem nevoie de prea multe lucruri. Dacă iertăm rapid, dacă încetăm să mai fim invidioși și să purtăm vrășmășie, dacă vom iubi și vom alege să privim numai partea frumoasă a vieții, bucurându-ne că avem aer de respirat la liber, cer mare și luminos la liber, somn la liber, zâmbet la liber, gânduri bune la liber… ne vom da seama cât de liberi suntem în fond și cât de bogați! Să ne jucăm, să cântăm, să dansăm, să trăim în armonie cu Pământul, această planetă miracol dătătoare de viață! NEMANIPULAȚI!

 Priviți-vă în oglindă și spuneți: „Sunt cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai bogat, cel mai bun, cel mai iubit, cel mai fericit… SUNT UN ROMÂN FERICIT! ” Și așa va fi!     

Nicolae Badiu