Cu Dacia în secuime-Papa versus Patriarh, speculații nedrepte
Cu Dacia în secuime-Papa versus Patriarh, speculații nedrepte

Cu Dacia în secuime-Papa versus Patriarh, speculații nedrepte

Un tânăr userist,  cu inteligență de sorginte digitală… ca mai toată generația erei aflată în plin proces revoluționar, zice că i-ar fi plăcut ca, data sărbătoririi Paștelui ortodox în România, să poată fi votată în Parlament! Nu-l citez pe tânăr, că mi-e teamă să nu-l bag în istorie, la secțiunea martiri fără portofoliu-categoria Urmuz fără voie...

Desigur, sarcasmul meu nu poate fi înțeles decât de către cei neprinși total în menghina erei digitale, corect politic- o eră progresistă, dar alunecoasă, cu multe fețe înșelătoare!

Trec brusc la evenimentul istoric al vizitei Papei în România. A venit cu daruri de pace și iubire în Grădina maici Domnului. A adus bucurie fără precedent catolicilor noștri, a uns rănile istorice ale secuilor, dar a dat și o lecție de organizare, de rigoare și disciplină, cu care a impresionat, pe bună dreptate tineretul.

Papa a reușit, cu sau fără voie, să producă și un pic de gelozie în rândul fraților ortodocși. Cu papamobilul, cu alaiul, cu televiziunile, cu de toate…  Mi se pare firesc. Dar mi-e un pic necaz să observ o dispută nedreaptă între imaginea PAPEI și a PATRIARHULUI- pentru că, am văzut foarte multe înțepături la adresa Patriarhului Daniel, prin comparații speculative.

S-a vorbit despre modestia unui PAPĂ, care a călătorit prin mulțime cu un papamobil fabricat la Uzina Dacia de la Mioveni. Modestie? Eu nu zic că Papa  nu ar fi modest de felul lui, dar el umblă totuși cu un papamobil-asta, una la mână, iar dacă e să socotim costurile integrale aferente organizării vizitei lui în România, pentru mijloace de transport, logistică generală, pază, protocoale, scenografii, etc… s-ar putea să aflăm că,  cu banii cheltuiți pentru vizita lui Papa – e posibil să exagerez, dar îmi place cum sună – s-ar fi putut zidi fața dinspre vest a Catedralei Neamului, care e încă de roșu…

Folosrea unui model de autoturism Dacia e de bine, mai ales pentru imaginea constructorului de la Mioveni, care, în mod absolut normal, nu poate fi străin de o acțiune de marketing, cu costuri de P.R. și comerciale pe măsură, fără nicio îndoială!

Apropo, la Șumuleu, secuii au pus imnul Ungariei, sub pretextul că e o melodie religioasă, dar Papa a venit cu DACIA! Așa că i-am făcut pe unguri! Ei cu imnul, noi cu Dacia- Fiecare cu pretextul său…

Nu e firesc să dăm în Patriarh, să-l ocărâm că, vezi doamne, el umblă numai în merțane…  Papa s-a deplasat între localități cu mașini mult mai puternice și mai confortabile, din motive de siguranță, absolut pertinente! Nimeni nu-l condamnă pentru asta! Și, ia imaginați-vă, cum i-ar sta patriarhului Daniel într-un ”papa-patriarho-mobil”… Ar fi de tot râsul și vai de el ce ar păți din partea ”simpatizanților”… Așa că, hai să fim serioși!

Comparația cu straiele specifice, din nou, nu e dreaptă, pentru că podoabele acelea viu colorate sunt purtate și de unul și de altul la liturghii. Patriarhul are și el o sutană simplă în care se afișează în afara ceremoniilor oficiale. Chiar mai simplă decât a Papei!

Acuma, eu sunt, zic, lucid, și recunosc că între papalitate și patriarhie sunt diferențe ce țin de cultură și civilizație care fac diferența între est și vest. Marea schizmă s-a făcut mai ales pe criterii administratie și de hegemonie…

Dar eu am fost născut aici, ortodox! Identitatea mea ține de ortodoxie! Chiar dacă eu mă declar și sunt ecumenist din punct de vedere al relaționării și al înțelegerii creștinismului, rămân totuși botezat ortodox. 

Sunt frate cu catolicii neamului meu, dar rădăcinile mele sunt, cu limbă, cu tot, în ortodoxie.

Eu nu-mi pot dori să-mi schimb originile, deci identitatea, printr-un vot în parlament! Îmi place, nu îmi place, sunt român ortodox!

Identitatea este valoarea primară a unui individ-ține de ADN și o eventuală nerecunoaștere a propriului ADN înseamnă mai mult decât rătăcire, înseamnă nebunie!

Nicolae Badiu