Franța și Renault-Dacia, față în față cu Dăncilă și Iohanis, pe rând, separat…                              Gabriel Sicoe – lovitură de mare șlem
Franța și Renault-Dacia, față în față cu Dăncilă și Iohanis, pe rând, separat… Gabriel Sicoe – lovitură de mare șlem

Franța și Renault-Dacia, față în față cu Dăncilă și Iohanis, pe rând, separat… Gabriel Sicoe – lovitură de mare șlem

Întâiul om din Renault, Thierry Bolloré oferă protocolar Vioricăi Dăncilă, șeful Guvernului României, o machetă Dacia. În același timp, al doilea om din Renault, Nicolas Maure oferă macheta-suvenir doamnei ambasador
Michèle Ramis.
Directorul general Dacia-Renault România, Christophe Dridi privește emoționat!
Președintele României, Klaus Iohanis,
flancat de către cei doi lideri Renault, Thierry Bolloré (dreapta) și
Nicolas Maure (stânga), proaspăt decorați, împreună cu ambasadoarea Franței
Michèle Ramis, directorul general Dacia-Renault România,
Christophe Dridi (dreapta) și cu directorul de Afaceri Publice Dacia,
Gabriel Sicoe (stânga)
Dăncilă a inaugurat…
…Iohanis a premiat.

M-am dumirit, dar mi-a luat un timp… Am fost Invitat, ca ziarist, la evenimentul de inaugurare RENAULT BUCHAREST CONNECTED- cel mai mare centru de activitate Renault la nivel mondial, cu 47 mii de mp, 3200 locuri de muncă, cu mii de metri pătrați expoziționali… investiție de peste 50 milioane de euro a unui lider dezvoltator imobiliar, pentru Renault în România. În invitație se făcea referire și la împlinirea a 20 de ani de Renault împreună cu Dacia,  dar nicio referire la vreo prezență a primilor oficiali ai statului român!

Am fost inspirat să apuc să scriu despre evenimentul în sine, cu o zi înainte, fără să fi fost prezent la vizita presei de specialitate, referindu-mă strict la Renault-Dacia, cronologic și la obiect. Cei de la comunicare au împărțit evenimentul în două: două zile, două feluri de întâlniri cu presa!

A doua zi s-a tăiat și panglica!

Inaugurarea RBC s-a făcut în prezența unui triunghiurat de înalți oficiali: crema bordului Renault, respectiv Thierry Bolloré , președinte director general Renault, Nicolas Maure, director Eurasia, Senior-vicepreședinte Renault și Christophe Dridi, președinte director general Dacia- Renault România, Ambasada Franței la București, respectiv excelența sa, ambasadoarea Michèle Ramis și premierul României, doamna Viorica Dăncilă!

Panglica tricoloră a fost tăiată cu două perechi de foarfece, șeful guvernului român fiind onorat să oficieze acest ritual împreună cu șeful suprem al concernului francez Renault, una dintre celel mai mari multinaționale din lume.

Viorica Dănciă a trecut cu brio peste acest moment festiv, relaxată, cu o ținută elegantă, iar cuvântarea ulterioară a fost exemplară, dovedind stăpânire de sine și coerență. O altă remarcă pozitivă la adresa Vioricăi Dăncilă ar fi punctualitatea cu care a sosit la eveniment.

Din rațiuni delicat de comentat, alaiul francez, oficialii Renault și ambasadoarea Franței, s-au deplasat de la RBC la RTR Titu, unde, după o așteptare peste ora stabilită oficial, a sosit și președintele României, Klaus Iohanis.

La Centrul de Cercetare de la Titu, inginerii Renault trăiau emoția unui eveniment de excepție, pentru că le-a fost dat, tam-nesam, să asiste la oficierea acordării unor distincții prezidențiale, pe teritoriul lor de activitate… Adică, nu la Cotroceni, ci la Titu! Președintele a dorit să-și manifeste aprecierea pentru strădaniile de 20 de ani ale Renault în România, care, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde, contribuie cu cca 4 procente la PIB-ul României, decorând pe primii doi oficiali din Grupul Renault, prezenți la Titu.

Proaspătul director general Renault, Thierry Bolloré a primit cea mai înaltă distincție românească, STEAUA ROMÂNIEI, iar Senior-Vicepreședintele Renault, Nicolas Maure a fost onorat cu decernarea Ordinului ”Meritul Industrial și Comercial”. Ambele distincții sunt în grad de Comandor.

Discursul președintelui a fost unul decent, abținându-se de la vreo critică la adresa Guvernului României domniei sale.

Să-mi explic sarcasmul strecurat pe alocuri. Ei bine, de ce premierul taie panglica la RBC și președintele se duce la RTR să confere înalte distincții de stat decretate în aceeași zi?!

Da, prezența Renault în România, în era multinaționelelor, este o izbândă pentru noi, este absolut real, pe cât de cinic ar putea suna pentru unii, dar constat, ca un biet român orgolios ce-am rămas, că nu ne-am mai păstrat nici măcar minimul de demnitate diplomatică a unui stat european, fie el și globalizat… în sensul că acordarea onorantelor distincții decretate prezidențial, trebuia oficiată totuși la Sediul Președinției României!

Voi sparge și eu canoane jurnalistice clasice și am să rezum pe final, uimind pe mulți necunoscători, că ziua de 28 iunie va rămâne în istoria Renault ca o lovitură de ”AFACERI PUBLICE” , demnă de studiu de caz! Divizia de specialitate de la Dacia este gestionată de un profesionist, acesta putând fi comparat față de lovitura dublă „premier, președinte” cu un câștigător de „mare șlem” din tenis. Bravo Gabriel Sicoe!

Vestea bună este că dacă Renault câștigă la Dacia, câștigă și România!

După 20 de ani, e clar că Dacia merge mai departe în România- centrul său istoric! România vrea și se implică, Renault are cu ce și poate!

Nicolae Badiu, text și foto 1,2, 4

Foto 3/Linkedin/media group Renault