Lucrurile mari, cele care propulsează omenirea spre noi culmi, în drumul ei spre lumina Universului atotcuprinzător, se petrec departe de ochii și mințile vulgului și chiar ale oamenilor onești, cu știință de carte și de bună credință… Unii pricep totuși semnificația acestor acțiuni, chiar dacă nu pot pătrunde în cunoașterea lor. Ei bine, dau de veste acestei categorii de semeni, că la Curtea de Argeș, se petrece între 5 și 8 august 2019 un Regal Informatic, o Conferință internațională despre ”Calculul membranar”- pun ghilimele pentru a sublinia că este vorba despre un concept matematic de sorginte pur românească!
Academicianul Gheorghe Păun din Cicănești este autorul acestui model de calcul, care țintește spre calculul abstract utilizând modelul structural și funcțional al celulelor vii, precum și organizarea acestora în țesuturi și organe! ”Sistemele membranare” sunt numite, în onoarea creatorului lor și ”P- sisteme”.
Academicianul Solomon Marcus, mentorul academicianului Gheorghe Păun, definește viața printr-o ecuație:
VIATA = ADN (software) + membrane (hardware)
Orice Conferință despre P-sisteme, reprezintă un eveniment major față de progresul omenirii!
La Curtea de Argeș, în vechea capitală românească din spațiul Dacic, locuit dintotdeauna de români, unde limba română sună limpede ca apa care țâșnește din fântâna lui Manole, timp de patru zile s-a instalat reședința mondială a informaticii și a bioinformaticii!
Sunt prezenți cercetători din 13 țări, alături de cei din România, în prezența lui Gheorghe Păun, în carne și oase. Filipine, Moldova, S.U.A., Mongolia, Ungaria, Cehia, Austria. Marea Britanie, China, Italia, Noua Zeelandă, Japonia și Spania, au reprezentanți la Curtea de Argeș!
Românul din Cicănești, Gheorghe Păun, i-a adunat, pentru a 20-a oară, pe unii dintre cei mai mari matematicieni-informaticieni ai lumii, la Curte! – La Curtea de la Argeș!
Succes și omenirea să meargă mai departe!
Nicolae Badiu