N-am descoperit eu apa caldă, așa cum nu sunt nici primul care înțelege importanța competițiilor sportive din perspectiva socială și în special însemnătatea fotbalului, acest sport supranumit REGELE! Bine, dar poate că n-ar fi rău să aflați niște lucruri despre fotbal de la cineva trecut prin viscerele acestui fenomen.
Marele om Constantin Stroe, nu a fost doar un manager excepțional de industrie auto și un mare român, el a fost și un mare iubitor de sport și în special de fotbal! El este cel care a readus după anii 90, violetul pe prima pagină a fotbalului național! F.C. Argeș a fost reînviat de către Constantin Stroe, după prima mare cădere cu care s-a confruntat în istoria sa.
Lucrând în echipa domniei sale cu responsabilitatea de comunicare și imagine, am avut șansa să-mi bag nasul și în acest mecanism complex și foarte dificil de priceput FOTBALUL ! De pe poziția oficială de „ofițer de presă” al Clubului din Trivale, am înțeles lucruri formidabile, pe care nu le-aș fi putut pricepe altfel!
Așa am avut șansa nemaipomenită de a-l cunoaște pe genialul Nicolae Dobrin, adus pe banca tehnică a echipei de Către Constantin Stroe! Despre GICU voi vorbi altădată, separat, pentru că sunt multe nespuse și neștiute… I-am fost atât de aproape încât, probabil că l-am cunoscut mai bine ca mulți, foarte mulți alții!
FOTBALUL este un fenomen social de excepție! Punct! Fotbalul dă putere, mișcă mulțimi, tulbură, împacă, dezbină sau unește, generează bani dar este și un mijloc perfect de ruinare… Complexitatea fotbalului ca fenomen este imensă și nu poate fi analizată din câteva vorbe ci prin sute de pagini, teze de doctorat în sociologie, psihologie sau antropologie!
Jucătorii de fotbal sunt fix niște gladiatori moderni! Sacrificiul lor este imens și niciun salariu, oricât de mare ar fi, nu poate acoperi prețul efortului lor, al riscurilor imense la care sunt supuși fizic dar și psihic și în fond nimic nu poate plăti viața lor de sportivi care este atât de scurtă!
Nu mai râdeți de fotbaliști! Ei sunt mult mai inteligenți decât credeți! Fotbaliștii merită, pe lângă prețuire și admirație, compasiune! Antrenorii sunt instrumentele din mâna proprietarilor, administratorilor, sau uneori a sponsorilor principali de cluburi! Ei, patronii simt fiorul puterii și încearcă o adrenalină extrem de perfidă, care, prost administrată, îi poate duce la pieire, cu daune morale și materiale imense!
Mulțimile aclamă sau declamă. Oamenii, subconștient, merg pe stadion, mai mult pentru a-și defula din energiile lor negative, decât pentru plăcerea spectacolului din teren. Înjurăturile, blestemele, cuvintele grele aruncate… atitudinile rasiste… xenofobia… sunt forme excelente de defulare, prin care microbiștii se încarcă cu adrenalină! De aici și violența din timpul meciurilor, sau de după, iar uneori chiar înainte de a intra pe stadion! Desigur, funcție de încărcătura culturală, de educație sau spirit… oamenii se pot bucura și în forme civilizate, încercând bucuria spectacolului real, ca la un eveniment cultural, artistic! Interesant este că în tribune sau în afara lor, oamenii exersează și sentimente de iubire, de pasiune… cu trăiri de mare intensitate!
Nicolae Dobrin merită un studiu de aproape și pentru modul în care oferea tribunelor numai energie pozitivă și conecta mulțimile la adrenalina spectacolului! Fotbalul lui Nicolae Dobrin este cumva unic în istoria omenirii!! Cu ochii pe Gicu în teren, oamenii deveneau fericiți !
Până se va mai naște un alt GICU mai avem de așteptat câteva sute de ani, așa că revin la fotbalul nostru, cel de toate zilele și le atrag atenția celor care „se joacă” cu fotbalul, că frige al naibii de rău… Dar dacă rațiunea și inteligența domină spiritul managerial, așa cum s-a întâmplat în cazul marelui Constantin Stroe, finalul va fi mereu fericit, altfel, nu!
Oamenii au nevoie de fotbal, mulțimile pot fi chiar manipulate prin fotbal, fotbalul este spectacolul suprem al omenirii, în jurul căruia se degajă se dezvoltă sau se elimină cele mai diverse și complexe energii umane!
Să nu ziceți că nu v-am spus!
Nicolae Badiu