Gigi Becali nu trebuie etichetat după formă ci după conținut!
Gigi Becali nu trebuie etichetat după formă ci după conținut!

Gigi Becali nu trebuie etichetat după formă ci după conținut!

IPS Calinic Arhiepiscopul l-a decorat pe Gigi Becali cu CRUCEA EPARHIALĂ SÂNTUL NEAGOE VODĂ BASARB.

Acest Gigi Becali este un om imposibil de descris corect, de o complexitate incredibilă, care ascunde substanțe extrem de prețioase într-o formă bizară, primitivă, dificil de digerat… L-am cunoscut într-o împrejurare specială, după slujba Schimbării la față de la Mânăstirea Slănic, unde Arhiepiscopul Calinic i-a conferit un înalt onor al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în semn de prețuire pentru activitatea de mecenat.

Absolut corect dar și foarte curajos gestul lui IPS Calinic, probabil cel mai titrat ierarh din Biserica românească! Gigi Becali este extrem de controversat, dar, cine și cum este el de fapt el?!

Am fost invitat de Arhiepiscop să iau loc lângă Gigi Becali la agapa (protocolul) de după liturghie. Am picat la stânga lui, iar la stânga mea a stat părintele stareț Clement, o minune de om! IPS Calinic era așezat de cealaltă parte a mesei, în fața lui Gigi Becali. O suită de călugări se întindeau ca aniște mărgele de nestemate în lungul mesei, dincolo de stareț… În dreapta lui Gigi Becali  închidea masa părintele consilier arhiepiscopal Caliopie. Cam acesta era tablou mesei pe care harnicii monahi așezau bucate alese prin simplitatea conținutului lor, în cantități mici, elegant, ca pentru o degustare… Bunul simț, pioșenia, liniștea de după vibrația liturgică, sărbătoarea Schimbării la față, totul curgea într-o armonie monahală excepțională!

Aici, așa l-am cunoscut pe Gigi Becali, un om fără de astâmpăr, care oscilează întru ascultare, aplecare de cap… și zgomot, extravertire și simplitate! Greu, poate chiar imposibil pentru mulți, de digerat un astfel de comportament! Dar, cu un minim efort de atenție, în afara oricărui sentiment de frustrare, fără niciun fel de complex, cu maximă rațiune și fără de emoții, analizându-l pe Gigi Becali descoperi lucruri fascinante! Omul deține un pachet extrem de inteligențe diverse, așezate într-o chimie miraculoasă, cu reacții bizare, dar care în fond generează un soi de genialitate rară! Gigi Becali nu trebuie etichetat după formă ci după conținut!

Un om care administrează inteligențe kinestezice, fotbaliști de calibru, un club de fotbal cu performanțe internaționale, nu e un om prost!

Un om care gestionează banii înmulțindu-i exponențial, cu o inteligență emoțională exemplară, nu e un om prost!

Un om care simte ca un clarvăzător evenimente, întâmplări, fenomene… și care prelucrează și acționează cu profit de fiecare dată, nu e un om prost!

Un om care face mecenat și încearcă emoții imense ori de câte ori donează în scop umanitar, nu e un om prost!

Un om care a făcut o fixație din a sprijini Biserica Ortodoxă Română, prețuiește viața monahală și se roagă pentru neamul său în genunchi, nu e un om prost!

Un om care se teme de judecata de apoi a lui Dumnezeu… cum e?! Ia spuneți, oameni buni?! Cum e acest Gigi Becali?! E un escroc, un hoț, un impostor, un primitiv, un incult…?! Așa o fi, dar acești factori din ecuația Gigi Becali se topesc printre ceilalți invocați de mine, iar rezultatul este evident: Gigi Becali este genial!

Însă eu înclin să cred că toate etichetele negative enumerate mai sus nu sunt decât niște metafore ale unei firi artistice, de fapt! Un Gigi Becali, care cântă și dansează, care spune măscări, care nu știe să asculte decât de instinct, care crește 300 de oi în curtea sa imensă din Pipera, pentru a le mulge zilnic și care săptămânal petrece două ore la o liturghie „în prezența lui Dumnezeu”!

Așa l-am văzut eu pe Gigi, care evident nu va citi niciodată acest articol, pentru că nu-l interesează părerea nimănui. Nu pentru el am scris!

Arhiepiscopul Calinic„ l-a citi” pe Gigi perfect!

 

Nicolae Badiu