Își poate omul dresa propriul instinct animalic ?!
Își poate omul dresa propriul instinct animalic ?!

Își poate omul dresa propriul instinct animalic ?!

Vorbim despre instinct de conservare. El, acest instinct se ocupă cu protecția noastră față de accidente, față de acțiuni necugetate, cu potențial nociv, poate chiar și față de boli, nu știu exact, dar cert este că speranța de viață depinde foarte mult și de acest instinct.

Omul a fost zămislit ca ființă trăitoare cu mai multe instincte. La bază se află instinctul animalic, primar, responsabil de cele mai multe dintre faptele antisociale ale omului! Civilizarea omului presupune inhibarea instinctului animalic. Așa înțeleg eu! Nu dau lecții nimănui ci doar exprim ceea ce percep eu prin experiența mea de viață. Omenirea a făcut progrese enorme! De la omul care trăia primordial prin exprimarea instinctului animalic am ajuns la un nivel de civilizație mult superior în care omul își poate controla acest instinct!

M-a mișcat o afirmație din celebrul monolog al diavolului din finalul filmului Avocatul Diavolului! Geniul scenaristului/regizorului a pus în gura diavolui următoarele vorbe (Citez din memorie.): „ Dumnezeu v-a croit cu instincte (Se referea la instinctul sexual cu prioritate.) și tot El, Dumnezeu vă cere să nu faceți, să nu dregeți, să fiți stăpâniți… bla, bla… Eu, Diavolul vă dau libertatea de a vă desfășura conform instinctelor voastre, deci eu sunt cel bun, nu Dumnezeu!” Poate fi controlat instinctul? La prima vedere se pare că e este extrem de dificil și suntem tentați să-i dăm dreptate Diavolului!

Adică Dumnezeu ăsta nu e cinstit! Dacă instinctul îmi cere sex, apoi trebuie să fac sex cu orice preț, dacă instinctul mă împinge la crimă, o fac, dacă instinctul mă împinge în păcat, acolo mă duc… că de-aia e instinct! Pare logic, nu?! Ei bine, eu am reflectat mult asupra acestei scheme… Spuneam că omul a evoluat enorm! Da, cu siguranță așa este, dar Diavolul găsește tertipuri diverse de a ne induce faptul că omul se îndreaptă spre un dezastru, că vine sfârșitul lumii, că nu e bună civilizația asta… Fals, evident!

Omul reușește în secolul XXI să atingă culmi de înțelepciune! Instinctele primare pot fi controlate! Cu un bun instinct de conservare poți avea perspectiva controlării unui instinct animalic. Câte nenorociri nu cunoaștem pe subiectul sexualității ?! Desigur, nu a fost nici pe departe eradicată problema manifestării instinctelor, dar a fost cu mult ameliorată la nivel macro, iar la nivel individual, unii au atins niveluri de sfinți pe Pământ-e drept extrem de puțini…

Hai să vă dau niște exemple. Cu câteva secole în urmă, dacă insultai un adversar, aveai șanse mari să ți se ia capul dintr-o lovitură de sabie, dacă o femeie pica în plasa unui/unor indivizi în călduri, nu avea absolut nicio șansă de scăpare.., adulterul era firesc, era o practică banala la curțile domnești, crima era prezentă între oameni mai ceva ca un proces de partaj din ziua de azi… Dacă ne ducem și mai departe înapoi în istoria omenirii ajungem la faza în care bâta făcea legea nu numai între om și animal ci între om și om… Cât despre crimă, am mai spus-o, Cain nu a stat deloc pe gânduri înainte de a-i lua viața lui Abel din motive de gelozie, de invidie!

Am putea spune că omul s-a născut criminal, predestinat incestului, violului, adulterului… Nici vorbă! Nenorocirile astea sunt specifice legilor satanei, pe mâna căruia ne-a lăsat Dumnezeu după păcatul originar, după ce Eva a picat ispitei mărului.  Dumnezeu nu ne-a lăsat pradă exclusivă diavolului ci ne-a dat șansa de a alege calea spre EL. Rugăciune TATĂL NOSTRU este crucială!

Revin la instinctele animalice nocive. Diferența dintre om și animal pare a consta mai ales în capacitatea primului de a se stăpâni în fața instinctului! Pare aproape imposibil, dar regulile de conviețuire socială din interiorul civilizațiilor avansate demonstrează că omul poate să-și dreseze propriul instinct! Cred că este o artă supremă, aceasta de a-ți putea dresa propriul instinct! Suntem încă departe de a atinge această culme, dar suntem foarte avansați față de stadiul incipient, față de ere apuse. Să ne bucurăm de prezent și să nu mai tânjim aiurea după vremuri întunecate…

Omul a evoluat imens! Bucurați-vă de prezent!