Universitatea din Pitești – Borna 60 /Celulă vie a organismului social Pitești!
Universitatea din Pitești – Borna 60 /Celulă vie a organismului social Pitești!

Universitatea din Pitești – Borna 60 /Celulă vie a organismului social Pitești!

„60 de ani de UPIT” marchează o filă de istorie pentru acest oraș „al LALELELOR” la secțiunea UNIVERSITARĂ!

Universitatea din Pitești a construit caractere, a șlefuit resurse umane, a întinerit orașul și l-a ridicat pe trepte europene de civilizație! Este interesant și lăudabil, că în cadrul specializărilor din cadrul Facultăților UPIT se regăsesc toate domeniile specifice economicului argeșean.

Învățământul filologic excelează în Pitești în toate formele de învățământ, ceea ce nu este întâmplător, la UPIT regăsind o tradiție de-o seamă cu istoria Universității! Cât despre învățământul tehnic, e bine să știți că Renault a ales DACIA pentru resursele umane din uzină, dar și pentru școala politehnică din cadrul UPIT! În fine, diversitatea domeniilor de licență și masterat din cadrul UPIT probează valoarea acestei instituții academice!

Corpul profesoral a avut de parcurs provocări într-o dinamică teribilă – curricularele  școlare, pe de o parte și disponibilitatea studenților pentru nou, pe de o altă parte, au pus o presiune continuă pe dascălii universitari. Au existat critici, nemulțumiri, păreri controversate… față de graficul calității învățământului de-a lungul timpului… au existat polemici, revolte ascunse sau la vedere, cu privire la actul managerial… dar toate acestea sunt specifice unui ORGANISM VIU– proba supremă că UPIT trăiește, sporește și  AZI SĂRBĂTOREȘTE!

xxx

La UPIT am cunoscut personal și am relaționat cu oameni care și-au legat numele de destinul UPIT și o să trec telegrafic în revistă câteva nume, doar din vârful piramidei…

Gheorghe POȚINCU a fost primul rector al IISP (Institutul de Învățământ Superior), prima formă de învățământ universitar independent din UPIT. Probabil că Gh. Poțincu este cel mai important nume din UPIT, acesta fiind și unul dintre foștii directori generali ai CIAP, Centrală industrială de tip holding care înglobat IAP, OLTCIT, ARO și încă 17 mari uzine din industria orizontală românească!

Doamna Sorescu, prorector IISP, un pedagog exemplar, minune de bunătate, excepțional administrator universitar! Memoria domniei sale trebuie marcată!

Ion Tabacu, profesor emerit, cel mai longeviv cadru didactic universitar, cu o carieră de peste 50 de ani în UPIT, fost șef de caterdă, fost decan și fost prorector! Actual conducător de doctorate, om de o dinamicitate și o efervescență unică, veșnic tânăr…!

Gheorghe Barbu, rectorul cu cele mai multe mandate, dar și cu cele mai mari realizări!

Gheorghe Secară, un rector aplicat, sufletist, care a marcat o pagină de mare succes în istoria UPIT. în vremea domniei sale numărul de studenți a depășit pragul cifrei de 20 mii!

Ionel Didea, rectorul care a condus cu eleganță și stil, împreună cu Președintele Senatului Universității, Nicolae Brânzea, un manager cu stofă de diplomat de carieră!

Actualul rector, Dumitru Chirleșan a prins cele mai sofisticate și mai dificile vremuri din societatea românească…  Cu toate acestea, UPIT excelează în continuare și reușește să-și păstreze independența, în condițiile în care este curtată de către cea mai mare Universitate din București pentru o alianță istorică! Inteligența și abilitatea managerială a rectorului Dumitru Chirleșan va marca un moment de excepție pentru UPIT ajunsă la 60 de ani de tradiție!

Cât despre absolvenții UPIT, nu dau decât două nume, la întâmplare… Prin UPIT a trecut Președintele actual al Senatului României, Alina Gorghiu și tot prin UPIT a trecut inginerul care a avut cea mai înaltă poziție în ierarhia Renault din România, Viorel Sălan, fost director executiv RTR, autorul PAPAMOBILULUI DUSTER!

SUCCES UPIT! Iubesc această UNIVERSITATE!

P.S. Apreciez și felicit implicarea primarului Cristian Gentea în viața UPIT, un manager de administrație locală super titrat, care a înțeles perfect rolul acestei „celule vii” UPIT în „organismul social PITEȘTI!!!