Un „primar partid” destinat succesului!
Un „primar partid” destinat succesului!

Un „primar partid” destinat succesului!

Unii judecă un primar după modul în care și-a îndeplinit promisiunile din campanie, alții îl judecă după numărul și valoarea realizărilor, alții îl pot judeca după cum a organizat cât mai multe manifestări artistice, spectacole, divertismente… că deh, lumea vrea „circ”… Judecata după culoarea politică e cea mai nedreaptă… poți fi un geniu de primar, dacă nu ești în partidul preferat ai probleme, totul e de rău, orice ai face! Mai sunt și primari care pot fi cotați bine doar dacă sunt simpatici, au charismă și sunt populari, indiferent de realizări.

Ei bine, eu cred că un primar nu trebuie să fie pe placul niciunuia dintre cei care își arogă dreptul a-l judeca! Un primar trebuie să fie inteligent, să aibă competențe manageriale de excepție. Să aibă o temeinică pregătire administrativă dar mai ales să dețină un pachet cât mai complet de inteligențe profesionale, să aibă viziune, să fie extrem de creativ, să empatizeze cu cetățenii mai săraci, inclusiv cu duhul… dar să fie foarte conectat la tot ce înseamnă resursă umană de calitate din urbe. Să dezvolte programe de educație a cetățenilor, să înțeleagă proiectele urbanistice și să inițieze programe „smart” de investiții, de la cele de infrastructură la cele de logistică și să construiască neîncetat în folosul unui confort sporit al cetățeanului. Să nu neglijeze nicicum să urmărească sistemele de învățământ și de asistență medicală! Cultura să fie promovată la toate nivelurile!

Știu un primar care se comportă la cârma orașului de parcă ar fi manager, PDG (Președinte Director General) al unei companii multinaționale de top european! Dincolo de faptul că îndeplinește aproape toate calitățile enumerate mai sus, administrează urbea ai căror cetățeni i-au încredințat mandatul printr-o echipă de super profesioniști! Încredințarea de sarcini și încrederea acordată echipei cu care administrează probează experiența de conducător exemplar a acestui primar. Este bine cunoscut faptul că sistemul bugetar românesc este împănat cu salariați care înainte de a corespunde profesional, au corespuns de fapt unor criterii politice…

Este foarte dificil sau imposibil să faci o restructurare de personal într-o primărie și în aceste condiții, singura soluție este să-i aliniezi pe angajați la noile norme de competitivitate cerute. Primarul la care mă refer a reușit acest lucru, introducând în board o echipă de consilieri veniți din mediul privat, tineri și cu abilități excepționale de management, implicați și aplicați total pentru succesul orașului!

Acest succes are, vrem, nu vrem o semnătură. Da, recunosc, eu sunt impresionat de primarul Cristian Gentea, care, a preluat un mandat într-un moment de cădere fără precedent a orașului, reușind în scurt timp performanțe istorice! Cultura, sportul, educația, urbanismul, infrastructura… au avut parte de o resuscitare puternică, orașul renaște și devine metropolă europeană. Am mai spus, Piteștiul a avut noroc!

Piteștiul va avea nevoie de multe mandate „Cristian Gentea” de acum înainte, indiferent de partid. El, Cristian Gentea este un partid în sine! Un partid destinat succesului!